lørdag 18. august 2007

På daukvalkikking på Bleiksstranda

Når kvalbåtene er fullbestilt og været setter en stopper for aktiviteten er det jaggu bra det ligger et kvalkadaver lett tilgjengelig.


Marjan og Darja fra Slovenia virker ikke helt overbevist. Helst skulle de vært ute med kvalbåtene og sett levende kval. Dårlig vær ene dagen og fullbestilte båter den neste satte en stopper for det.

– Kanskje vi kan prøve på Stø? foreslår Marjan, men virker ikke helt overbevist. Det var nå her de ville være med. Jeg treffer det slovenske paret innerst inne på Bleiksstranda.

Kvalstanken
– Har dere sett en død kval her? spør jeg dem. Høvelig nysgjerrige henger de seg på i letinga etter kvalkadaveret. Etterhvert går det opp for meg at vi er i feil ende av stranda. På veien treffer jeg en syklende Bleiksværing. Han kjente kvalstanken i helga og peker raskt ut kadaveret.

Midt i bukta nedenfor kirkegården ligger det. Ei rød trosse og noen tonn med illeluktende spekk. Kvalen ser altså ut til å ha hatt landkjenning tidligere. Nå er det nok håpløst å slepe den noe sted. Kanskje den kan tjene som reservedelskval for dem som har bruk for det? eller som alternativ safari for værfaste turister?

– Er det en spermasettkval? Hva døde den av? Hvorfor ligger den her? spør Darja Stefanisin — uten å få svar.

– Vi hadde lyst til å dra på kvalsafari i dag, men det var avlyst på grunn av været. I morgen er det fullbestilt og i overmorgen må vi dra hjem igjen, sier hun tydelig skuffet.

– Vi skal i alle fall få med oss lundefuglsafarien, mener Marjan Artnak. Han er hobbyfotograf og ivrig medlem i fotoklubben hjemme i Kochevje.

– Jeg har sett så mange havørn her. Det er veldig morsomt å fotografere her. Hjemme er ørna veldig sky og det er nesten umulig å komme på fotohold. Her har jeg fått mange gode bilder.

– Så så vi elg på Bleik i går kveld. Det ble det fine bilder av, legger han til.

Ingen kommentarer: