lørdag 29. januar 2011

Nytt hjem

Overnatta i Sørkjosen. Endelig framme. Kjapt inn og hive av bilen. Spise vaffel og fylle kaffetermosen hos husvertene, før det bærer sør igjen. Da over Karesuando og Kiruna. Med ei natt på hotell i Kiruna.

Born to run!

lørdag 8. januar 2011

På leit etter ho Mikine

I dag leite æ ætter mett samiske opphav.

Ho Mikine gikk i kofta og kunne samisk. Sei nånn, mens andre benekte begge delan. Benektelsen i dessan sammenhengan e vel ofte et utrykk for at her ligg det et snev av sannhet.

Ho Mikine va oldemora mi på farsssida og 1. generasjon på familiegården i Akkarvik. Gift med han  Kristian Kristiansen. Så langt veit æ dettan, og at ho skulle være fra Uløybukt. Født i 1867, og heite Mikine Johanne Nilsdatter.

Så langt forteller intuisjonen min at det er større sjanse for at hun er finsk enn samisk. De to første navnene klinger finsk. Etternavnet kan likeså godt være svensk som norsk. Fastlandet som Uløya ligger opp mot er Storslett i Nord og Manndalen i sør. Helt klart samisk område, men med et stort innslag av kvensk befolkning.

Folketellinga for 1910 er akkurat offentliggjort. Det gjør jobben lettere. Etter litt mikkmakking i et noe lite brukervennlig databasegrensesnitt dukker hun opp i Arkivverkets Digitalarkivet: Folketelling 1910 for Skjervøy herred. Husmannskone Mikine Nilsen, født i mai i 1867, antatt den 25. Hun er gift, bofast i Akkarfjord og har fire barn. Etnisitet: b, for blandet. Hverken norsk, kvensk eller lapisk, som det står i registeret. Han Kristian står som norsk. Ungene, min farfar Jens står som «b». Og jeg undres litt over hvor mange generasjoner man må bo i landet før man regnes som norsk? Ungene er Nils Kristiansen (1894), Jens Kristiansen (1897) Kristine Kristiansen (1899) og Angnete (ja - det står så) Kristiansen (1907). Han Jens er bare 13 år gammel, men registrert med yrket: Fisker.

Uansett, lærer jeg at det da ble kalt Akkarfjord og ikke Akkarvik. Jeg ser også at det er flere andre steder på Arnøya som også har andre navn, eller er forvansket, til et slag dansk-norsk språk. Siden han Kritian står oppført som Fisker og husmand, antar jeg at det enda ikke er etablert gårdsbruk på eiendommen, og at han Jens var den første som drev gård der. Øst i fjæra, helt inntil bekken ligger ei tuft. Det blir sagt at der bodde ho Mikine og han Kristian i en torvgamme da de kom til Akkarvik. I ene halvparten bodde de to, i den andre halvparten hadde de dyr.

Så til Kirkebøkene. Her er et spor: Troms fylke, Skjervøy, Nordreisa i Skjervøy, Klokkerbok nr. 4 (1862-1870), Fødte og døpte 1867, side 33. Kan sees her hos Arkivverket.


Kirkeboka kunne hjulpet meg en hel del, for her skal mor og fars yrke og fødested og antakeligvis fødeselsdato være oppført. Problemet er at klokkeren som førte dette året antakeligvis kunne vært i slekt med jeg - etter håndskrifta å dømme. Eller svært raus med altervinen. For meg er det komplett umulig å se noe annet enn følgende:
Barn nr. 14, født 13. mars, Michine Johanne. Klikk på bildet eller følg lenka til protokolen for å teste dine lesekunnskaper:

http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070607670035.jpg

Her er det mye å gå på, men ingenting som hjelper meg. Så jeg gjør et navnesøk på google i tilfelle det er noen som har gravd i dette før: "Mikine Johanne Nilsdatter". Bingo! En svenske. Men heller ikke han har kommet lenger med den greina.


Så fant jeg tydeligvis en som har klart å tyde deler av kirkebokaKristian married Mikine Johanna Nilsdatter daughter of Nils Mikkelsen on 30 Sep 1893 in Skjervøy Kirke, Skjervøy, Troms. Mikine was born on 13 Mar 1867 in Storslett, Uløy.


Så viser det seg at svensken, som ikke var svensk, men en hammerfesting bosatt i Sverige visste råd. Alf skriver:

Har sett lite på Mikkine f. 13/3 o døpt 23/6-1867. Hennes foreldre var Nils Mikkelsen f. 1842 i
Skjervøy og Anne Reiersdatter f. 1824 i Skjervøy. De hadde også Karen M. f. 1862 og Anders f. 1870
 
Nils sine foreldre var Michel Michelsen og Marith Andersdatter bosatt i Storslett, Nordreisa, Troms,
de hadde også datteren Mikkine f. 15/11-1841 døpt 15/5-1842. Anne’s foreldre kan jeg ikke finne ennå.

søndag 2. januar 2011

Gapahuken

Gapahuken i Selfjorden, innerst i Stormarkpollen. Overnatting her kunne blitt en luftig afære.

Hyttefrokost!

 Mens vi venter på egg og kaffe. — Og ganske riktig. Sammen med eggerøre på fem egg ble det alt for mye mat. Mer enn en liten kropp klarte på.

lørdag 1. januar 2011

Dettan va helt rektig. Litt rå ved, så her må det fyres innvortes.

Snart kommer varmen.

Så blir det oppvaskvann og middag. Innvortes varme hentes på anna vis.

Selfjordhytta!

Anekset i bakgrunnen. Ut på skumringstur, så inn å fyre.

Ut på tur!